Csirkemájas rizottó online
20.00: máj felaprítva, hagyma megpucolva és apróra vágva, gombafejek megpucolva. De ketten még hiányoznak...
20.05: Verus befut, gombafejek egyre apróbbak, a sajtreszelőért meg kell küzdeni. Mindenki segíteni akar. Töltünk még villányi cabernet sauvignont, a Teleki fajtából.
20.11: Vajon ilyen lesz??? Remélem, ennél jobb lesz...
20.20: Mindent megpirítunk. A rizst is.
20.25: Kezdek nagyon éhes lenni!!!
20.30: A gomba megpárolva, most a borsó pirul.
20.37: Julcsi is befut. Közben üveges hagymán a máj is pirulni kezdett. Le lettem tiltva a sajtevésről, és a borsóról is lebeszéltek, mondván: "fagyott". C-c-c. Közben fél szemmel a "hogyan készül a bevásárlókocsi?" c. műsort nézzük a Discoveryn.
20.49: Odakapott a borsó!!!
21.58: És már meg is ettük :)
Íme a recept, 8 főre:
Hozzávalók:
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 60 dkg csirkemáj
- 50 dkg rizs
- 50 dkg gomba
- 35 dkg borsó
- 20 dkg trappista sajt
- 10 dkg füstölt sajt
- só, bors, majoranna
- olaj
- leveskocka
Elkészítése:
A rizst kevés olajon megpirítjuk, majd két és félszeres vízben puhára főzzük (leveskockával ízesítve). A hagymát, a gombát, a májat (másfél centis darabokra) felaprítjuk. A hagyma felét üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, majoránnázzuk (a borsból fél zacskót, majd izgulunk...), majd puhára dínszteljük. Ugyanezt csináljuk a májjal is, de azt csak a legvégén sózzuk.
Eközben egy harmadik edényben, kis sóval megpároljuk a borsót. Közben a rizs megpuhult, vizét elfőtte. Oké. A rizshez a következő sorrendben hozzákeverjük: borsó, gomba, a lereszelt sajt fele, végül a gomba. Tálaláshoz bevizezett bögrébe/tálkába teszünk egy adag rizottót, és a tányér közepére fordíttyuk. Tetejét sajttal díszítjük. A látvány önmagáért beszél: